Έντονη επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος εκμεταλλεύεται την καταστροφή στην Θεσσαλία «για να στήσει μία ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα του Δημοσίου- για να τακτοποιήσετε τις μπίζνες των δικών σας παιδιών»,

Ο Σωκράτης Φάμελλός είπε ότι η μόνη λύση για τα κεφάλαια που αφορούν στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) είναι η απόσυρση.

Μίλησε για ένα νομοσχέδιο «πρόχειρο, σε λάθος κατεύθυνση, που ανοίγει τον δρόμο στην εκμετάλλευση και το πλιάτσικο και στη Θεσσαλία και στη δημόσια περιουσία, όπως γίνεται παντού στη θητεία του κ. Μητσοτάκη» ενώ στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη Βουλή, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον βουλευτή Γιάννη Καλλιάνο για την απώλεια του πατέρα του.

Επιπλέον τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε βία και μέσα στον Κοινοβούλιο, η οποία προσβάλλει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής. Σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου η καταδίκη της Ακροδεξιάς και η στοχοποίηση των βουλευτών, ενώ έκανε λόγο για έμμεση απειλή που εξέφρασε χτες ο Κυριάκος Βελόπουλος, για να τονίσει ότι «ο μισαλλόδοξος λόγος και οι απειλές δεν μας τρομάζουν».

Δεν μας αφορούν οι ακροδεξιοί ψήφοι

Επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε από χτες ότι δεν μας αφορούν οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι και πως αυτό περιλάμβανε και η δήλωση του κόμματος για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κουνά το δάκτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ είναι εκείνη με την «τριπλή λανθασμένη» νομοθέτηση της, «που και το ΠΑΣΟΚ ψήφισε», η οποία οδήγησε στο να συμμετάσχει ο Κασιδιάρης στις αυτοδιοικητικές και να μπουν στη Βουλή και οι «Σπαρτιάτες».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αντί να προχωρήσουν έργα που συστηματικά και με ευθύνη σας καθυστερούν τουλάχιστον από το 2018, να δημιουργείτε τώρα μια ανώνυμη εταιρεία που θα λειτουργεί κατά παρέκκλιση κάθε διάταξης και που θα αφορά το Δημόσιο, τις εταιρείες του Δημοσίου και τα έργα». «Τότε γιατί έχουμε τους κανόνες; Είναι κακοί οι κανόνες ή είναι κακιά η παρέκκλιση; Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δυο», σχολίασε. Υποστήριξε ότι αυτό το μοντέλο η κυβέρνηση θέλει να το μεταφέρει και στις άλλες περιφέρειες, «δηλαδή να κάνετε μία μηχανή παρεκκλίσεων, ένα πάρτι παρεκκλίσεων με τα γαλάζια παιδιά εις βάρος και των πολιτών και του περιβάλλοντος και της αυτοδιοίκησης και των υδατικών πόρων». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πούλησε το παραμύθι της ολλανδικής εταιρείας για να σβήσετε τις δικές σας ευθύνες για τις πλημμύρες- είναι παραμύθι προς τον λαό της Θεσσαλίας που υποφέρει, επιλέξατε μία εταιρεία που δεν έχει επιστημονικό παρελθόν σε αυτό το αντικείμενο, δεν είναι μελετητική, αλλά εμπορική, είναι «επενδυτές»». Ανέφερε ότι η εταιρεία έχει βιογραφικό στις αποικίες Αφρικής και Ινδονησίας και αρκετή διεθνή βιβλιογραφία για τα αρνητικά τους αποτελέσματα και πως το μοντέλο των Ολλανδών είναι ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που μετατρέπει τον μικρό παραγωγό σε υπάλληλο των μεγάλων εταιρειών τροφίμων.

Ναι στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε έναν φορέα του Δημοσίου, έναν φορέα της Περιφέρειας που να έχει την ευθύνη και για τη διαχείριση υδατικών πόρων και πρόληψης πυρκαγιών και για τα έργα- και να χρηματοδοτήσουμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία της Θεσσαλίας, για να κάνει όλα αυτά τα έργα που δεν πρόκειται να γίνουν με την ανώνυμη εταιρεία των φίλων σας των Ολλανδών». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πουθενά δεν κατοχυρώνεται ρητά ο κοινωφελής χαρακτήρας του ΟΔΥΘ και πως, αντίθετα, το σχέδιο της κυβέρνησης «το αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας σε συνέντευξή του» και είναι να γίνει η Θεσσαλία αποικία και η HVA να αποκτήσει εκτάσεις που θα εξαναγκαστούν για διάφορους λόγους να αφήσουν χρεοκοπημένοι αγρότες.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι οι υποδομές διαχείρισης και τα έργα πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο, και προτείνει: «Δημόσιος φορέας σχεδιασμού και διαχείρισης σε επίπεδο περιφερειών. Ελεγκτικός ο ρόλος της Πολιτείας. Έργα για τη Θεσσαλία. Master plan και η ευθύνη στην Περιφέρεια. Δημόσια διαχείριση νερού με διαφάνεια. Και όχι να μπλέξουμε σε νομικούς και δικαστικούς κυκεώνες στο ΣτΕ που σας βεβαιώ είναι σίγουρο γι’ αυτό το νομοσχέδιο».

Όσον αφορά στα δάση, είπε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει επί 5 χρόνια καθώς ενώ κυβερνά, ανακάλυψε τώρα ότι λείπουν οι διαχειριστικές μελέτες των δασών. Μίλησε για τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες και για δασικούς χάρτες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, για να σημειώσει ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών που παρέλαβε η ΝΔ με προϋπολογισμό και εγκεκριμένες προσλήψεις το 2019.

Σχετικά με τα αυθαίρετα είπε ότι επίσης μετά από πέντε χρόνια η κυβέρνηση φέρνει μια νέα δομή για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης, ενώ το 2017 -και με την ψήφο της ΝΔ- ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει, για την προστασία τού δομημένου περιβάλλοντος, το Κεντρικό Παρατηρητήριο Δόμησης και τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια. Επισήμανε ότι παρότι η ΝΔ πήρε έτοιμες υπουργικές αποφάσεις δεν έγινε η πλατφόρμα ελέγχου ποσοστού των δηλώσεων αυθαιρέτων, ούτε τα παρατηρητήρια. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει το θέμα των αυθαιρέτων «για την ψηφοθηρία και τις τακτοποιήσεις».

Όσον αφορά στα ενεργειακά ζητήματα μίλησε για χάος και μπάχαλο που έχει γίνει τόσο ανεξέλεγκτο «που την ημερομηνία ένταξης σε ανταγωνιστικές διαδικασίες που έληγε τέλος 2024 τη μεταφέρετε για την 1η Μαΐου», χωρίς να αφορά την κυβέρνηση αν ανατρέπονται προγραμματισμοί μικρών και μεσαίων επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ