Για την επόμενη εβδομάδα «κλείδωσε» η διάθεση του πακέτου μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα σε μια τιμή μεταξύ των 7,20 και 7,50 ευρώ ανά μετοχή.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ αποφασίστηκε η διάθεση περίπου του 10% από το σύνολο του 18,39% που διαθέτει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, καθώς προκρίθηκε τελικά η περίπτωση να διατηρήσει η κυβέρνηση το υπόλοιπο 8,39% αν και πληροφορίες της τραπεζικής αγοράς δεν αποκλείουν, εφ’ όσον υπάρξει υπερβάλουσα ζήτηση, το τελικό ποσοστό να αυξηθεί σε ένα εύρος +2%.
Όπως είναι φυσικό, μετά την τελική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του 10%, ο σύμβουλος – JP Morgan – ξεκινάει από σήμερα και μέχρι τέλος της εβδομάδας νέες συναντήσεις με τους διεθνείς επενδυτές προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε η εντύπωση ότι το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο.
Γιατί το δημόσιο παραμένει στην ΕΤΕ
Στην έναρξη της διαδικασίας και με βάση την πληροφόρηση που είχε μεταφέρει η JPMorgan στο ΤΧΣ, η αγορά επιθυμούσε να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που ελέγχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα, ενώ ενόψει και της κατάργησης του Ταμείου στα τέλη του 2024, η ίδια άποψη διατυπώθηκε και στο εσωτερικό του ΤΧΣ.
Ωστόσο η κυβέρνηση αφού αξιολόγησε όλα τα δεδομένα, κατέληξε στην απόφαση για τη διάθεση του 10% για δύο κυρίως λόγους. Αφενός γιατί επιδιώκει να διατηρήσει ελάχιστη συμμετοχή στην τράπεζα, που θα της επιτρέψει να έχει λόγο στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου γιατί με τον τρόπο αυτό μένει «πάνω στο τραπέζι» η προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή στο μέλλον, δημιουργώντας μια πιο «στέρεη» μετοχική βάση, όταν το ΤΧΣ θα έχει αποχωρήσει πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο. Με δεδομένο μάλιστα ότι στα τέλη της χρονιάς ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το 8,39%, που θα απομείνει, θα περάσει στον έλεγχο της Ελληνικής εταιρείας Συμμετοχών, το σημερινό Υπερταμείο, το οποίο μετά από την απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, θα αποκτήσει τη νέα μορφή Εθνικού επενδυτικού ταμείου.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο, το ΤΧΣ, που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό άνω του 5% διαθέτει μόνο το Capital Group Companies.
Πότε ανοίγει το βιβλίο
Όλες οι πληροφορίες καταλήγουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα – εκκρεμεί η ακριβής ημέρα – και θα μείνει ανοικτό για τρεις ημέρες με την τιμή να τοποθετείται στα επίπεδα των 7,20 – 7,50 ευρώ ανά μετοχή.
Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 7,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη αποεπένδυση του ΤΧΣ τον περασμένο Νοέμβριο, το discount στην τιμή διάθεσης ήταν μόλις 2,5%, το χαμηλότερο που είχε σημειωθεί πανευρωπαϊκά, ενώ στο placement της Τράπεζας Πειραιώς που ακολούθησε δεν υπήρξε καν discount.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής. Πέρυσι που πωλήθηκε το 22% (20%+2%) των μετοχών της Εθνικής αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.
Η διαδικασία
Ήδη πάντως το προσχέδιο του ενημερωτικού έχει αποσταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η δημοσίευση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Η διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει με συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι από τη διαδικασία δεν θα αποκλειστούν οι επενδυτές της λιανικής. Ειδικότερα, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ, με τη διάθεση ποσοστού 22%, το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές και συγκέντρωσε προσφορές, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, ενώ η ελληνική προσφορά καλύφθηκε κατά 2,9 φορές, με εγγραφές στο λειτουργικό βιβλίο προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό growth story. Η ΕΤΕ διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV στο 0,8x για δείκτη ROTE στο 14% το 2026 και CET1 στο 20% (ή άνω του 18% για προσαρμοσμένο CET1 στο 14%), ενώ διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια που φτάνουν σχεδόν το 40% της κεφαλαιοποίησής της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική εμφάνισε καθαρά κέρδη 670 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος και όπως δήλωσε ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς «η ισχυρή κερδοφορία ενίσχυσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά μας αποθέματα, τα οποία κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα ο δείκτης CET1 και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας να αυξηθούν περίπου κατά 50μ.β. και 70μ.β. από την αρχή του έτους, και να διαμορφωθούν στο 18,3% και 20,9% αντίστοιχα».