Την παρέμβαση της Κομισιόν για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών ζητά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας σε πολίτες στα Βριλήσσια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Και κάτι ακόμα, το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα της ακρίβειας. Μόλις σήμερα απέστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή, με την οποία της ζητώ να διερευνήσει και να παρέμβει για ένα πρόβλημα το οποίο βλέπουμε πια να εντείνεται, που δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας αυτού του προβλήματος».

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στην επιστολή του προς την Φον ντερ Λάιεν, προτείνεται:

  • Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις σχέσεις μεταξύ προμηθευτών και λιανοπωλητών που εδράζονται στη διάκριση μεταξύ των λιανοπωλητών ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους και την εθνική αγορά που εξυπηρετούν και ειδικότερα σε πρακτικές που εμποδίζουν το παράλληλο εμπόριο και τις διασυνοριακές παθητικές πωλήσεις.
  • Εμπλουτισμός του Ενωσιακού Δικαίου περί προστασίας του ανταγωνισμού με διατάξεις που παρέχουν νέα εργαλεία και εξουσίες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων TSCs.

«Θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους στην προκοπή, όχι κοινωνικές ανισότητες»

Από τα Βριλήσσια έστειλε τα πολιτικά μηνύματα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το μόνο κόμμα που μιλάει για τι ευρωεκλογές είναι η ΝΔ. «Αυτό έχει την εξήγησή του, γιατί η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον, κρατώντας την στην Ευρώπη, ενώ τώρα στόχος είναι να συγκλίνουμε με την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα οφέλη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μιλώντας για το ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο – αλλάζουμε την όψη της εκπαίδευσης είπε- το οποίο θα είναι δωρέαν και θα αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. «Δεν θέλουμε ανισότητες, θέλουμε τις ίδιες ευκαιρίες στην προκοπή για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στον τομέα της υγείας. «Σε λίγο θα πάω στον ΚΑΤ για να εγκαινιάσω την ανακαινισμένη κλινική μικροχειρουργικής» είπε και αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων με πόρους του ταμείου Ανάκαμψης. «Υγεία δεν είναι μόνο τι γίνεται στα νοσοκομεία, αλλά τι κάνουμε για να μην φτάσουμε στα νοσοκομεία» τόνισε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια, οι μεταναστευτικές ροές έχουν εκμηδενιστεί, «με αποτελεσματικές πολιτικές φυλάξαμε τα σύνορα» είπε και πρόσθεσε: «ασκούμε πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και στα Βαλκάνια, οι βόρειοι γείτονες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν απόλυτα με συμφωνίες, αν δεν το κάνουν ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα παραμείνει κλειστός».