Οικονομία

Επίδομα πληθωρισμού δίνει η Γερμανία στους δημόσιους υπαλλήλους

QRRNENKCUFONTP6Q4DFHMNCBKQ

QRRNENKCUFONTP6Q4DFHMNCBKQ

Σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών στην Γερμανία, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαβούλευσης, θα δίνει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, επίδομα πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ. Μέσα σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται, τόσο ο Όλαφ Σολτς, όσο και όλο το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, 2.5 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές, κρατιδιακές και δημοτικές επιχειρήσεις, θα λάβουν αφορολόγητο επίδομα  3000 ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Πόσα θα λάβουν οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι

Η παροχή προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ αντίστοιχες πρόνοιες περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις πολλών κλάδων του ιδιωτικού τομέα, όπως η βιομηχανία μετάλλου, η ηλεκτρική ενέργεια και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα λάβουν επιπλέον 1200 ευρώ τον Ιούνιο και 220 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν επίδομα ανάλογα με το ποσοστό του τελευταίου μισθού τους που εισπράττουν. Το ανώτατο ποσοστό ανέρχεται σε 71,5% και επομένως θα λάβουν επίδομα 2152,50 ευρώ.

«Εντελώς λάθος μήνυμα»

Η κριτική έρχεται ήδη από την Ένωση Φορολογουμένων: «Δεν υπάρχει ακόμη ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2024, επειδή δεν μπορεί να γίνουν επαρκείς περικοπές και οι υπουργοί παίρνουν επίδομα για τον πληθωρισμό; Εντελώς λάθος μήνυμα!

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι υπουργοί θα έπρεπε να δώσουν το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν από ένα τέτοιο επίδομα», δηλώνει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ένωσης Ράινερ Χολτσνάγκελ.

Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο επεξεργασίας. Ο Όλαφ Σολτς δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για το δημοσίευμα.

To Top