Οικονομία

Επίδομα μητρότητας: Εως και 10.000 ευρώ θα λάβουν οι μη μισθωτές μητέρες

atm euros shutterstock 24748327

atm euros shutterstock 24748327 768x432

«Τη διαφορά στη μητρότητα δεν την κάνει αν είσαι μισθωτή ή όχι! Γι’ αυτό ανοίξαμε εχθές την πλατφόρμα parentalbenefits.dypa.gov.gr προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας και οι μη μισθωτές, αποκαθιστώντας έτσι μία μεγάλη αδικία».

Τα παραπάνω τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ACTION 24 TV σχετικά με το επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

«Θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες»

Όπως σημείωσε, «θα λαμβάνουν 830 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες, όπως ακριβώς και οι μισθωτές, δηλαδή 7.500 χιλιάδες ευρώ. Αν υπολογίσουμε σε αυτό και το επίδομα γέννησης που κυμαίνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως με τον αριθμό των παιδιών, τότε φτάνουμε στα 1.100 έως 1.200 ευρώ τον μήνα καθαρά. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση συνολικού ύψους 10.000 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των υιοθεσιών. Το μέτρο αυτό έχει αναδρομική ισχύ για όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, ενώ το δικαίωμα στο επίδομα μητρότητας είναι μεταβιβάσιμο στον πατέρα για 7 μήνες».

Για παράδειγμα, αν ο μισθός ή το εισόδημα της μητέρας είναι υψηλότερα από του πατέρα, συμφέρει την οικογένεια να επιστρέψει η μητέρα στην εργασία και να λαμβάνει ο πατέρας το επίδομα. Αν μία γυναίκα κάνει σήμερα αίτηση, την 1η ημέρα του επόμενου μήνα θα μπει στον λογαριασμό της το επίδομα.

Η Δώρα Μιχαηλίδου πρόσθεσε επίσης: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πριν από έναν χρόνο επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας από τους έξι στους εννέα μήνες για τις μισθωτές. Εκεί δηλαδή που έπαιρναν για 6 μήνες 713 ευρώ, σήμερα παίρνουν για 9 μήνες 830 ευρώ. Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε τη γυναίκα και την ελληνική οικογένεια και το κάνουμε πράξη».

Ασφαλιστική ικανότητα των συνταξιούχων

Για την ασφαλιστική ικανότητα των συνταξιούχων ανέφερε τα εξής: «Ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Γι’ αυτό την επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση ανεβάζοντας το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος. Από την ερχόμενη εβδομάδα όποιος έχει χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του, να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να παίρνει τη σύνταξή του».

Καταβολή συντάξεων Μαΐου και το δώρο του Πάσχα

«Το δώρο του Πάσχα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και είναι υποχρεωτικό για όλους τους εργοδότες. Φέτος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, θα είναι μάλιστα αυξημένο σε σχέση με πέρσι φτάνοντας τα 415 ευρώ. Οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου ενώ του ΕΦΚΑ θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου».

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

«Υπάρχει ένας γενικότερος αποπροσανατολισμός και καλλιεργείται μία εικόνα ότι δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αντιθέτως, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας υπάρχουν και είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικές.

Τις κινητροδοτούμε διότι σηματοδοτούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή περνάνε από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δύο νέες συλλογικές συμβάσεις, μία στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών και μία τοπική στα Χανιά της Κρήτης.

Όσον αφορά στο κομμάτι της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ακολουθούμε την πρακτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει ότι οι λειτουργεί τριμερώς, δηλαδή από τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και το Κράτος το οποίο πολύ συχνά επεμβαίνει προς όφελος των εργαζομένων όπως έγινε πρόσφατα με την αύξηση του νέου κατώτατου μισθού».

Πηγή: ot.gr

To Top