Πολιτική

Επιχείρηση εκτόνωσης της αγροτικής κρίσης – Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που επεξεργάζεται το Μαξίμου

mhtsotakis 3

Επιχείρηση εκτόνωσης της αγροτικής κρίσης – Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που επεξεργάζεται το Μαξίμου

Τη χρυσή τομή με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα που αντιδρούν για τα αυξημένα κόστη της παραγωγής και τις συνέπειες των καταστροφών που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας του Ντάνιελ κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση, η οποία λέει από την πρώτη στιγμή «ναι» στο διάλογο με τους αγρότες – κτηνοτρόφους εξηγώντας ότι αφενός επεξεργάζεται τα αιτήματά τους και αφετέρου επιχειρεί να βρει λύσεις στο μέτρο του εφικτού, δηλαδή των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Οι ίδιοι απαντούν με στήσιμο νέων μπλόκων ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση, ενώ δίνουν «ραντεβού» στην έκθεση Agrotica που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, ζητώντας να ληφθούν άμεσα επιπλέον μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «ακούμε τους αγρότες οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν είναι εξάλλου μόνο ελληνικό το πρόβλημα, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε: «ήμασταν το κόμμα το οποίο στήριξε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μια σειρά από πολιτικές και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Επιχείρηση εκτόνωσης της αγροτικής κρίσης – Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα που επεξεργάζεται το Μαξίμου 2

Οι παρεμβάσεις

Κατατέθηκε χθες στη Bουλή τροπολογία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη που αφορά σε ευνοϊκή ρύθμιση για το ρεύμα των αγροτών στη Θεσσαλία. Αυτή προβλέπει για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Παράλληλα, από πλευράς της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι δόθηκαν πολλές αποζημιώσεις στους πληγέντες, καθώς μέσα σε 18 μέρες καταβλήθηκαν σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκ. προκαταβολές, σε 25 μέρες στους αγρότες που είχαν πληγεί 106,2 εκ. ευρώ και άλλα 26 εκ. στη συνέχεια. Μόνο από τον ΕΛΓΑ, άμεσα, 160 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast o υπουργός Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει στην Agrotica το πρόγραμμα Απόλλων, που αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους στην αγροτική παραγωγή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών κάνει ασκήσεις επί χάρτου για το εάν είναι δημοσιονομικά εφικτό να δοθεί περαιτέρω επιδότηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με τις αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ωστόσο ότι έχουν ήδη δοθεί 76 εκατ. ευρώ στους 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πέρσι, ενώ φέτος η επιστροφή του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αντιστοιχεί σε περίπου 160 εκατ. ευρώ.

To Top