Κόσμος

Επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επίθεση Παλαιστίνιου με μαχαίρι σε Ισραηλινό φρουρό

AP21137701863034

Επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας μετά από επίθεση Παλαιστίνιου με μαχαίρι σε Ισραηλινό φρουρό

Νεαρός Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε Ισραηλινό φρουρό σε σταθμό του τραμ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, προτού τραυματιστεί από τα πυρά άλλων φρουρών που άνοιξαν πυρ εναντίον του, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, η ισραηλινή αστυνομία.

Κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ηλικίας 19 ετών, εξαπέλυσε «επίθεση με μαχαίρι» στον σταθμό του τραμ Γκιβάτ Χαμιβτάρ, στο βόρειο τμήμα της Ιερουσαλήμ, επεσήμανε η αστυνομία. Ο δράστης «εξουδετερώθηκε μερικά δευτερόλεπτα μετά την επίθεση από δύο φρουρούς που άνοιξαν πυρ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο νεαρός, σοβαρά τραυματισμένος, συνελήφθη και του παρασχέθηκε βοήθεια, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το νοσοκομείο Hadassah ανακοίνωσε ότι παρείχε φροντίδα στον Ισραηλινό φρουρό ο οποίος έχει τραυματιστεί στο χέρι.

Επίσης, χθες, Πέμπτη, ένας 38χρονος Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έριξε το αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου στην Καλάντια, στο βόρειο τμήμα της Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας ελαφρά έναν Ισραηλινό φρουρό, προτού συλληφθεί.

Η βία που συνδέεται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει οξυνθεί από την αρχή του έτους, κυρίως στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967. Από την 1η Ιανουαρίου έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια τουλάχιστον 238 Παλαιστίνιοι, 28 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημες πηγές. Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχοι, εκ των οποίων ανήλικοι, και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Τις τελευταίες ημέρες βίαια επεισόδια έχουν επίσης ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, όπου Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις – στο περιθώριο των οποίων ξέσπασαν επεισόδια– κατά μήκος του φράκτη που έχει υψώσει το Ισραήλ γύρω από τον θύλακα.

Μετά τα περιστατικά αυτά παρέμεινε κλειστό το συνοριακό πέρασμα Ερέζ, μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, το οποίο θα άνοιγε τη Δευτέρα, εμποδίζοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους. Εξάλλου, χθες, ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από Ισραηλινό σκοπευτή αφού άνοιξε πυρ εναντίον στρατιωτών, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και ο ισραηλινός στρατός.

To Top