Ελλάδα

«Έως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις φωτιές, επιβαρυμένη η δυτική Αττική και ο Πειραι…

mihalopoulos

«Έως και δεκαπλάσια τα επικίνδυνα σωματίδια από τις φωτιές, επιβαρυμένη η δυτική Αττική και ο Πειραιάς»

Το ζοφερό αποτύπωμα της φωτιάς στη Φυλή παρουσίασε το πρωί της Τετάρτης (23/8) ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος. «Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια» είπε.

«Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο χάρτη που παρουσίασε ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η ΕΡΤ αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει το πιο «βαθύ κόκκινο», αφού από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η σύσταση είναι οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες και «απαγορευτικό» σε δραστηριότητες όπως τρέξιμο. Η λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή, είναι η Γλυφάδα.

Έως το Ιόνιο έφτασαν τα αιωρούμενα σωματίδια από τον Έβρο

«Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μιχαλόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Τα σωματίδια, όπως τόνισε φτάνουν σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής επηρεάζοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα.

«Υποχρεωτική η μάσκα αν και δεν παρέχει πλήρη προστασία»

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο. Οι μάσκα είναι λύση υποχρεωτική αφού απομακρύνει μεγάλο αριθμό σωματιδίων αλλά δεν παρέχεται πλήρης προστασία.

To Top