Οι δύο άνδρες και συγκεκριμένα ο υποδιοικητής του ΤΑΕ Ρεθύμνου, υπαστυνόμος Δ. Μακαρδόνας και ο σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Ε.Γ. Καμπάς, που υπηρετεί στο Ναυτικό Παρατηρητήριο ΚΦ 20Α, στις 15 Απριλίου βρέθηκαν χωρίς δισταγμό στη θάλασσα του Ρεθύμνου, και παλεύοντας με τα έντονα ρεύματα, κατάφεραν να σώσουν, όχι μόνο το 6χρονο κορίτσι, αλλά και τον πατέρα του που προσπάθησε να σώσει την κόρη του.

Η πράξη αυτή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμήθηκε από τον δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, με αποτέλεσμα να εκφράσει με επιστολή του τα θερμά του συγχαρητήρια και τη βαθιά του εκτίμηση στο πολύτιμο έργο ζωής που προσέφεραν οι δύο άνδρες, για τη διάσωση του μικρού κοριτσιού και του πατέρα της από τον βέβαιο πνιγμό.

Ο δήμαρχος εξήρε το θάρρος, την ψυχραιμία και το σθένος που επέδειξαν την κρίσιμη στιγμή, αναδεικνύοντας την άψογη εκπαίδευσή τους, αλλά και την αφοσίωσή τους στην προστασία του έννομου αγαθού της ζωής και ασφάλειας των πολιτών.

Ως απτή ένδειξη της αναγνώρισης της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού που επέδειξαν οι διασώστες, διακινδυνεύοντας και τη δική τους ζωή παρότι βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας, ο κ. Μαρινάκης τους κοινοποίησε την πρόθεσή του, να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνης να τους αποδοθεί η προσήκουσα τιμή, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό περί τιμητικών διακρίσεων του δήμου Ρεθύμνης.

Επισημαίνεται ότι η συγχαρητήρια επιστολή του δημάρχου προς τους κ.κ. Μακαρδόνα και Καμπά, κοινοποιήθηκε στους διοικητές των μονάδων τους και στα Γραφεία των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.