Κόσμος

Ενωση Αμερικανών συγγραφέων μήνυσε την OpenAI γιατί χρησιμοποιεί έργα τους για να «εκπαιδεύσει» το C…

Ενωση Αμερικανών συγγραφέων μήνυσε την OpenAI γιατί χρησιμοποιεί έργα τους για να «εκπαιδεύσει» το ChatGPT

Μια ένωση Αμερικανών συγγραφέων μήνυσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, εκ μέρους διάσημων συγγραφέων όπως είναι ο Τζον Γκρίσαμ, ο Τζόναθαν Φράνζεν, ο Τζορτζ Σόντερς και ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν του «Game of Thrones», κατηγορώντας την ότι εκπαιδεύει παρανόμως το δημοφιλές πρόγραμμα παραγωγής περιεχομένου ChatGPT, βασιζόμενη στο δικό τους έργο.

Η μήνυση που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από την ένωση Authors Guild δεν είναι η πρώτη: είχαν προηγηθεί και άλλες από συγγραφείς, κατόχους πηγαίου κώδικα και εικαστικούς καλλιτέχνες εναντίον παρόχων περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Εκτός του OpenAI της Microsoft, εκκρεμούν επίσης αγωγές σε βάρος της Meta Platforms και της Stability AI για τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν στην «εκπαίδευση» των συστημάτων τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Authors Guild Μαίρη Ραζενμπέργκερ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της σήμερα ότι οι συγγραφείς πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ελέγχουν «εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο τους» από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η λογοτεχνία μας».

Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι το ChatGPT παρείχε ακριβείς περιλήψεις των μυθιστορημάτων, όταν του ζητήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι τα κείμενα βρίσκονταν ήδη στη βάση δεδομένων του.

Σημειώνεται επίσης ότι εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι συγγραφείς θα αντικατασταθούν από συστήματα όπως το ChatGPT που «παράγουν ηλεκτρονικά βιβλία χαμηλής ποιότητας, μιμούμενα τους συγγραφείς και αντικαθιστώντας τα βιβλία που γράφτηκαν από ανθρώπους».

To Top