Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο ανώτατων αξιωματικών με στόχο τον εξορθολογισμό της δομής τους, συνεχίζει να προκαλεί έντονες συζητήσεις στους διαδρόμους του Πενταγώνου, στη λεωφόρο Μεσογείων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των βαθμοφόρων ώστε να καθίσταται πιο αποδοτική τη στρατιωτική ιεραρχία και να αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας για έναν στρατό πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των διαφορών στις στρατιωτικές ιεραρχίες αφορά τον αριθμό των ταξιάρχων.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά στις ΗΠΑ, που διαθέτουν έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, οι ταξίαρχοι (Brigadier General) ανέρχονται σε μόλις 113, ακόμα και αν συνυπολογίσουμε και τη συμμετοχή των ταξιάρχων της Εθνοφρουράς και των εφεδρικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ταξιάρχων στον Στρατό Ξηράς πλησιάζει τους… 150.
Η διαφορά αυτή γίνεται ακόμα πιο εμφανής εάν εξετάσουμε τις αναλογίες ανώτατων αξιωματικών στις δύο χώρες. Στην Ελλάδα, η αναλογία είναι περίπου 1 ταξίαρχος για κάθε 454 στρατιώτες, ενώ στις ΗΠΑ η αντίστοιχη αναλογία φτάνει τον 1 ανά 5.154, καταδεικνύοντας τη σημαντική υπεροχή του αριθμού των αξιωματικών στον ελληνικό στρατό. Η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν 11 φορές περισσότερους ταξιάρχους από ό,τι ο στρατός των ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά σαφή τη διαφορά στην στρατιωτική ιεραρχία και την αναλογία των υψηλόβαθμων αξιωματικών.
Σε επίπεδο υποστράτηγων και των ομοιόβαθμών τους σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, στις ΗΠΑ αντιστοιχεί 1 προς 7.936 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην χώρα μας η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 προς 1.329 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και όσον αφορά τους αντιστράτηγους και τους ομοιόβαθμους σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η αντιστοιχία είναι 1 προς 15.151, στην Ελλάδα είναι 1 προς 5.190. Γι’ αυτό και αποστρατεύτηκαν προ ημερών 47 ανώτατοι αξιωματικοί που έφεραν τον βαθμό του αντιστράτηγου και του υποστράτηγου, ενώ σειρά θα πάρουν οι ταξίαρχοι και οι συνταγματάρχες.
Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν ότι η υπερβολική παρουσία ανώτατων αξιωματικών δεν ενισχύει την αποδοτικότητα του στρατού, αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα διοίκησης και συντονισμού.