Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Το πρώτο 10µερο του Απριλίου θα σταλούν τα εκκαθαριστικά

Ανατροπή στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, έφερε η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας, που μετέφερε χρονικά την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Έτσι, το επόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αφορούν περίπου 7 εκατ., ενώ εν συνεχεία και μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023.

Ο ΕΝΦΙΑ Οι «τυχεροί» Με έκπτωση έως 100% θα φτάσει ο νέος ΕΝΦΙΑ σε:

  • Ιδιοκτήτες περίπου 305.000 ασφαλισμένων κατοικιών. Για τις κατοικίες, οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως 10%.
  • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα (ψιλή ή πλήρης κυριότητα) σε ακίνητα. Οσοι «ξεφορτώθηκαν» ακίνητα πέρυσι θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα είναι μειωμένος.
  • Πάνω από 1 εκατ. φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα ή πολυτέκνους. Το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμα και μηδενικό λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Επίσης απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές.

Οι «άτυχοι» «Φουσκωμένος» θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για:

  • Φορολογουμένους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. ψιλή κυριότητα).
  • Φορολογουμένους οι οποίοι δήλωσαν αυξημένο εισόδημα το 2022 σε σχέση με το 2021. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ υπολογίζονται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023 (εισοδήματα 2022) και με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οσοι εμφάνισαν εισοδήματα μεγαλύτερα από τα ισχύοντα εισοδηματικά όρια θα χάσουν την έκπτωση και θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία τους. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Φορολογουμένους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.
  • Φορολογουμένους που είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους το 2023 αλλά η ασφάλεια δεν κάλυπτε τα ακίνητα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα.
To Top