Κόσμος

Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για…

uganda anti gay

Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία»

Νεαρός διώκεται για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» στην Ουγκάντα – κακούργημα, δυνάμει νόμου, ο οποίος επικυρώθηκε τον Μάιο και θεωρείται από τους πιο καταπιεστικούς για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο –, δήλωσε χθες Δευτέρα (28/8) δικαστική πηγή.

Στον εικοσάχρονο ύποπτο «απαγγέλθηκαν κατηγορίες στη Σορότι», στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και «προφυλακίστηκε», εξήγησε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ουγκάντας, η Τζάκλιν Οκούι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που μπόρεσε να συμβουλευτεί το Γαλλικό Πρακτορείο, ο νεαρός κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση (…) με ενήλικο 41 ετών».

Στα τέλη του Μαΐου, ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο στρατηγός ε.α. Γιοουέρι Μουσέβενι, ο οποίος θεωρεί τους ομοφυλόφιλους «ψυχολογικά αποπροσανατολισμένα πρόσωπα», υπέγραψε και έκανε νόμο του κράτους δρακόντειο κείμενο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει βαριές ποινές για πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

uganda anti gay1
Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για... 6

Το έγκλημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας» επισύρει την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Επιβάλλει την 20ετή κάθειρξη για «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, που σύμφωνα με ακτιβιστές θα μπορούσε να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών, των διεμφυλικών και των queer πολιτών.

Η λεγόμενη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία» περιλαμβάνει το ομοφυλόφιλο σεξ όταν υπάρχει θετικότητα στον HIV.

uganda anti gay2
Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για... 7

Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ότι το να είναι απλώς κάποιος ΛΟΑΤΚΙ+ δεν συνιστά έγκλημα. Τροποποιήθηκε επίσης ένα μέτρο που ανάγκαζε τους ανθρώπους να αναφέρουν ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, έτσι ώστε αναφορά να γίνεται μόνο όταν σε αυτήν εμπλέκεται παιδί.

«Στην πράξη, η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για το αν έχετε διαπράξει την πράξη ή όχι. Θα σας συλλάβουν επειδή ενεργείτε σαν γκέι, περπατάτε σαν γκέι» ανέφερε ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άντριαν Τζουούκο.

Οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα βάσει ενός νόμου που ανάγεται στην περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας. Τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συλλαμβάνονται και γίνονται συχνά θύματα επιθέσεων.

uganda anti gay3
Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για... 8

Οι προτείνοντες το νομοσχέδιο λένε πως χρειαζόταν μια ευρύτερη νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που λένε πως είναι, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, προσπάθειες Ουγκαντέζων ΛΟΑΤΚΙ+ να στρατολογήσουν παιδιά στην ομοφυλοφιλία.

Ο νόμος αυτός προκάλεσε αγανακτισμένες αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών κρατών.

Στις αρχές Αυγούστου, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως αναστέλλει κάθε νέα χορήγησή της στην Ουγκάντα μετά την επικύρωση του επίμαχου νόμου, κρίνοντας πως «αντίκειται θεμελιωδώς στο σύνολο των αξιών της».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον νόμο «τραγική επίθεση» στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για νόμο που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα».

uganda anti gay4
Ένας 20χρονος κατηγορείται πως είχε «παράνομη σεξουαλική σχέση με ενήλικο 41 ετών» και διώκεται για... 9

Ο νέος νόμος πάντως υποστηρίζεται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ουγκάντα, κατά πλειονότητα χριστιανική και συντηρητική χώρα, όπου κοινοβουλευτικοί τον χαρακτήρισαν απαραίτητο κυματοθραύστη για να αναχαιτιστεί η ανηθικότητα της Δύσης, κατ’ αυτούς.

Ο πρόεδρος Μουσέβενι κατηγόρησε την Παγκόσμια Τράπεζα πως «ασκεί πίεση» στη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Ουγκάντα θα «αναπτυχθεί με ή χωρίς δάνεια» από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

To Top