Πολιτική

«Ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια – Εξαίρεση η περίπτωση της Αλβανίας»

giylekas1

«Ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια – Εξαίρεση η περίπτωση της Αλβανίας»

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έλαβε η Ελλάδα με την σύγκλιση της άτυπης σύσκεψης και του δείπνου των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003. Η Ελλάδα, ως ένας ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, τασσόταν και παραμένει πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Φυσικά, υπό προϋποθέσεις…

Από την άτυπη αυτή σύσκεψη θα απουσιάζει ο Αλβανός Πρωθυπουργός. Είναι λογικό να μην έλθει ο Έντι Ράμα, ο οποίος, πέραν της έως σήμερα απαράδεκτης συμπεριφοράς του απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, με τις καταπατήσεις των περιουσιών και την παντελή έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών, τώρα ξεπέρασε κάθε όριο, με την φυλάκιση και την παραμονή στις φυλακές του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, του Έλληνα Φρέντι Μπελέρη.

Η συμπεριφορά αυτή των Τιράνων είναι άκρως προκλητική και υποδηλώνει το πως εννοούν κάποιοι στην γειτονική Αλβανία το κράτος δικαίου, την έννοια της ευνομούμενης πολιτείας. Με μια ελεγχόμενη δικαιοσύνη ο Ράμα επιμένει να κρατά φυλακισμένο τον Δήμαρχο της Χειμάρρας, προκειμένου, με αυτές τις μεθοδεύσεις, να τον οδηγήσει στην έκπτωση από την θέση του. Όλα αυτά ξεκινούν από την αντίθεση της αλβανικής κυβέρνησης στην βούληση των κατοίκων της Χειμάρρας, οι οποίοι, πριν από τρεις μήνες, επέλεξαν τη νέα δημοτική αρχή της περιοχής.

Η Χειμάρρα ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Τιράνων. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν θέλει να επιτρέψει να ελέγχει την περιοχή ένας Έλληνας και όχι κάποιος τοποθετημένος από αυτόν. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι έως σήμερα η Αλβανία επιμένει να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη ελληνικής εθνικής μειονότητας στην ελληνικώτατη περιοχή της Χειμάρρας.

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι πιστεύουν ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας είναι δεδομένη. Ασφαλώς και δεν συμβαίνει αυτό. Η ελληνική θέση καθορίζεται από την αλβανική στάση απέναντι στους Βορειοηπειρώτες. Με άλλα λόγια οι σχέσεις μας με την γειτονική χώρα περνούν μέσα από την ελληνική εθνική μειονότητα. Όσο, λοιπόν, τα Τίρανα συνεχίζουν να κρατούν αυτή την σκληρή στάση τόσο και η Ελλάδα θα στέλνει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θα αναβάλλεται στο αόριστο μέλλον. Προς το παρόν με την συνέχιση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη το μόνο που κατορθώνει ο Ράμα είναι να παγώνει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

To Top