Οικονομία

Ελληνες τις περισσότερες παραγγελίες

importancia del canal de panama 1

importancia del canal de panama 1

Οι έλληνες εφοπλιστές έχουν τοποθετήσει τις περισσότερες παραγγελίες για τη ναυπήγηση νέων πλοίων στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας σύμφωνα με τη VesselsValue. Ειδικότερα οι έλληνες εφοπλιστές έχουν τοποθετήσει παραγγελίες για 124 πλοία συνολικής αξίας 18,99 δισ. δολ. Η Νότια Κορέα κατέχει τη δεύτερη θέση με 113 πλοία σε παραγγελία και αξία αγοράς 17,1 δισ. δολ. και η Ιαπωνία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 84 πλοία σε παραγγελία, αξίας 15,58 δισ. δολ. Συνολικά στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έχουν τοποθετηθεί παραγγελίες για 741 πλοία συνολικής αξίας 121,13 δισ. δολ., εκ των οποίων 263 είναι containerships, 149 LNG Carriers, 135 δεξαμενόπλοια κ.λπ. Από τα πλοία που έχουν παραγγελθεί στη Νότια Κορέα, περίπου το 63% εξοπλίζονται με μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν διπλό καύσιμο.

Στερεύει η Διώρυγα

του Παναμά

Η διοίκηση της Διώρυγας του Παναμά μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των διελεύσεων πλοίων λόγω της ξηρασίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο Οκτώβριος ήταν ο ξηρότερος μήνας από τις πρώτες καταγραφές που πραγματοποίησε πριν από 73 χρόνια. Η ξηρασία που προκαλείται από το φαινόμενο El Niño συνεχίζει να επηρεάζει το σύστημα ταμιευτήρων της Διώρυγας του Παναμά και, ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα νερού έχει μειωθεί. Η αρχή της Διώρυγας ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη ότι θα περιορίσει τις διελεύσεις σε 25 την ημέρα αργότερα αυτή την εβδομάδα, από 31, ενώ αναμένεται να μειωθεί και άλλο ο αριθμός αυτός στα 18 πλοία την ημέρα, από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Νέα σκάφη στο Λιμενικό

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου υπεγράφη, από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του φινλανδικού ναυπηγείου «Marine Alutech OY AB», Niko Haro, παρουσία του πρεσβευτή της Φινλανδίας στην Ελλάδα, Jari Gustafsson, σύμβαση για την προμήθεια πέντε Ταχύπλοων Περιπολικών Σκαφών άνω των 17,5 μ., με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον πέντε, αξίας 17 + 17 εκατ. ευρώ (3,4 εκατ. ευρώ ανά σκάφος). Τα προς απόκτηση σκάφη τύπου «Watercat 2000 Patrol» θα έχουν ολικό μήκος 19,5 μ., ολικό πλάτος 5,1 μ., μέγιστη ταχύτητα άνω των 50 κόμβων και θα φέρουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό επιτήρησης. Τα σκάφη αυτά θα διατεθούν για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.

To Top