Πολιτική

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι», οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι», οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Ορισμένα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία αποκωδικοποιούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, παρουσίασε στην ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής Παναγιώτης Κουστένης. Με την ενσωμάτωση αυτή την ώρα στο 99,70%, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 40,79% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,07.

Πώς ψήφισαν όσοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».

1 10
Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι», οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 6

Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά ηλικία

Για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη του 2015 και μετά[…] Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως. διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».

Πώς ψήφισαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

«Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες[…]

Είναι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερο ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες. Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.

4 2
Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι», οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9

Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι»

«Ναι είναι η περίφημη μάχη για το κέντρο που δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο.

Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης.

5 2
Εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν όσοι δηλώνουν «Κεντρώοι», οι αναποφάσιστοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες 10
To Top