Την αστυνομική έφοδο στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και την απομάκρυνση φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, επιβράβευσε και συνεχάρη τους αστυνομικούς, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Με παρέμβασή του, στον «αέρα» του αμερικανικού δικτύου Fox News, όπου γινόταν ζωντανή μετάδοση όσων διαδραματίζονταν χθες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο Τραμπ τόνισε ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης ήταν εντυπωσιακή στην απομάκρυνση των φιλοπαλαιστινίων από τους χώρους του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

«Οι αστυνομικοί ήταν απίστευτοι και δεν φοβόντουσαν τίποτα», δήλωσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η επέμβαση των αρχών θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.

«Οι φοιτητές δεν έπρεπε να φθάσουν στο σημείο να καταλάβουν το κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια, Hamilton Hall… Έπρεπε να το είχαν κάνει πολύ πριν καταλάβουν το κτίριο, γιατί θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν οι διαδηλωτές βρίσκονταν σε σκηνές παρά σε κτίριο. Και επίσης έχει γίνει τεράστια ζημιά» συμπλήρωσε καταδικάζοντας τις ενέργειες των φοιτητών και διαδηλωτών.

Σε σχόλιό του για την αύξηση του αντισημιτικού κλίματος στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Είναι τόσο θλιβερό πράγμα να το βλέπεις… Κι όταν το βλέπεις, δεν μπορείς καν να το πιστέψεις».

Νύχτα έντασης και επεισοδίων στο Πανεπιστήμιο

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης μπήκαν στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (ξημερώματα Ελλάδας) για να διαλύσουν τους διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων που είχαν κλειστεί στο κτίριο.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό.

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας σύνδεση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε το «θηριώδες κύμα αντισημιτισμού», το οποίο, όπως είπε, αντιμετωπίζουν πολλοί Εβραίοι Αμερικανοί, μιλώντας στα πλαίσια του Μήνα της Εβραϊκής Κληρονομιάς κι ενώ περισσότερα από 1.100 άτομα έχουν συλληφθεί σε 30 αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Παρά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου, η δυσαρέσκεια για την τροπή που έχουν λάβει οι διαμαρτυρίες στα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι μεγάλη στον Λευκό Οίκο, ενώ δεν εκλείπουν και περιπτώσεις αμερικανών διπλωματών που παραιτούνται από το State Department.

Για τους διαδηλωτές, βασικό ζητούμενο αποτελεί η αποσύνδεση των πανεπιστημίων από εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ.