Οικονομία

Εισβολές ακτιβιστών και επεισόδια στις συνελεύσεις πετρελαϊκών κολοσσών

2023 05 26T093651Z 1984773745 RC2961AE7XY1 RTRMADP 5 TOTALENERGIES AGM PROTEST

Η ατμόσφαιρα μύριζε δακρυγόνα στην ετήσια γενική συνέλευση της TotalEnergies την Πέμπτη καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να προστατεύσει τους μετόχους από ακτιβιστές του κλίματος που απαιτούν δραστικές μειώσεις στις εκπομπές άνθρακα.

Τα επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στις κινητοποιήσεις που αναστάτωσαν τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις της Shell την περασμένη Τρίτη και της BP τον περασμένο μήνα.

Στο Παρίσι, αστυνομικοί με εξάρτυση καταστολής διαδηλώσεων ψέκασαν με δακρυγόνο εκατοντάδες ακτιβιστές που ζητούν από τους μετόχους να εγκρίνουν πρόταση για νέα όρια στις εκπομπές.

Για λόγους ασφάλειας όσοι συμμετέχουν στη συνέλευση κλήθηκαν να τοποθετήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε κλειστές θήκες, αναφέρει το Reuters.

«Λυπάμαι που αυτή η συνάντηση δεν διεξάγεται υπό τις συνθήκες που θα έπρεπε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Energies Πατρίκ Πουγιάν. «Σε κάθε περίπτωση ελπίζω ότι θα ακολουθήσει διάλογος».

Οι μέτοχοι πρόκειται να ψηφίσουν επί πρότασης που κατέθεσε η ακτιβιστική ομάδα επενδυτών Follow This με τη στήριξη 17 θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται κεφάλαια 1,1 τρισ. ευρώ.

2023 05 26T073946Z 897020790 RC2661AL4IQ7 RTRMADP 5 TOTALENERGIES AGM PROTEST

Δεκάδες ακτιβιστές απομακρύνθηκαν διά της βίας από τη συνέλευση της TotalEnergies (Reuters)

Η πρόταση προβλέπει αυστηρότερους στόχους για μείωση των εκπομπών έως το 2030, στόχους στους οποίους προτείνεται να συνυπολογίζονται οι ποσότητες άνθρακα που απελευθερώνονται όταν τα ορυκτά καύσιμα της εταιρείας καίγονται από τους πελάτες της, για παράδειγμα στα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα.

Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία συνέστησε στους μετόχους να απορρίψουν την πρόταση των ακτιβιστών και να υπερψηφίσουν τη δική της, η οποία προβλέπει μέτριες μειώσεις και μόνο για τις εκπομπές από τις δικές της εγκαταστάσεις.

Μέτοχοι-ακτιβιστές και στη Shell

Την Τρίτη, οι μέτοχοι της Shell απέρριψαν αντίστοιχη πρόταση της ακτιβιστικής ομάδας επενδυτών Follow This, πρόταση που βρισκόταν σε συμφωνία με την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου που υποχρεώνει τη Shell να αυστηροποιήσει τους κλιματικούς στόχους της. Η εταιρεία έχει υποβάλει έφεση.

Η Shell, η οποία είχε πέρυσι κέρδη-ρεκόρ 40 δισ. δολαρίων, έχει θέσει στόχο να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, μέχρι σήμερα όμως αρνείται να θέσει στόχο για μείωση των εκπομπών σε απόλυτα νούμερα έως το 2030.

Η συνέλευση των μετόχων ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας λόγω εισβολής ακτιβιστών που απομακρύνθηκαν σηκωτοί από την αστυνομία.

«Shell, να πας στο διάολο και να μην γυρίσεις» φώναζαν οι ακτιβιστές.

2023 05 23T101620Z 934743901 RC2941AX5OKQ RTRMADP 5 SHELL AGM PROTEST

Διαδηλωτής απομακρύνεται από την ομάδα ασφάλειας στη συνέλευση της BP στο Λονδίνο (Reuters)

Επεισόδια και στη συνέλευση της BP

Παρατράγουδα σημειώθηκαν στα τέλη Απριλίου και στην ετήσια συνέλευση της BP, κατά την οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μετόχων η πρόταση των Follow This για αυστηρότερους κλιματικούς στόχους.

Η διαδικασία διακόπηκε αρκετές φορές και αρκετοί ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

Η BP, η οποία είχε πέρυσι κέρδη-ρεκόρ 28 δισ. δολαρίων, έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές της έως το 2050, πρόσφατα όμως υπαναχώρησε από το σχέδιο μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 43% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2.0 βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

To Top