Στην επίσημη τοποθέτησή του, το Al Jazeera καταδικάζει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τις δραστηριότητές του δικτύου στο Ισραήλ και τη χαρακτηρίζει ως «εγκληματική πράξη», προειδοποιώντας ότι η καταστολή του ελεύθερου Τύπου από τη χώρα είναι αντίθετη προς το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Το Al Jazeera Media Network καταδικάζει έντονα και καταγγέλλει αυτήν την εγκληματική πράξη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το βασικό δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες. Το Al Jazeera επιβεβαιώνει το δικαίωμά του να συνεχίσει να παρέχει ειδήσεις και πληροφορίες στο παγκόσμιο κοινό του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ειδησεογραφικός οργανισμός, που διαβεβαιώνει στη συνέχεια ότι «η άμεση στόχευση και η δολοφονία δημοσιογράφων από το Ισραήλ, οι συλλήψεις, ο εκφοβισμός και οι απειλές δεν θα αποτρέψουν το Al Jazeera από τη δέσμευσή του για κάλυψη της επικαιρότητας», την ώρα που περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ψήφισε ομόφωνα το κλείσιμο της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ, λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση νόμου από το ισραηλινό κοινοβούλιο που επιτρέπει το προσωρινό κλείσιμο ξένων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια κατά τη διάρκεια του πολύμηνου πολέμου στη Γάζα. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ Σλόμο Κάρι γνωστοποίησε ότι έχει υπογράψει ήδη τις εντολές κατά του Al Jazeera, οι οποίες τέθηκαν αμέσως σε ισχύ.

Η αστυνομία εισέβαλε χθες στις εγκαταστάσεις του Al Jazeera στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κατάσχοντας τον εξοπλισμό των εκπομπών του Al Jazeera που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και παράδοση του περιεχομένου του καναλιού, όπως κάμερες, μικρόφωνα, διακομιστές και φορητούς υπολογιστές, καθώς και εξοπλισμό ασύρματης μετάδοσης και κινητά τηλέφωνα. Η απόφαση του Ισραήλ κλιμακώνει τη μακροχρόνια κόντρα της χώρας με το κανάλι. Το Τελ Αβίβ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Al Jazeera για προκατάληψη εναντίον του και συνεργασία με τη Χαμάς, κάτι το οποίο το δίκτυο με έδρα το Κατάρ απορρίπτει κάθετα.

Τον περασμένο μήνα, ο Νετανιάχου είχε πει ότι θα δράσει αμέσως για να σταματήσει τη λειτουργία του καναλιού στο Ισραήλ, ειδικά από τη στιγμή που το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που παρέχει στην κυβέρνηση εξουσίες να κλείνουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα που θεωρούνται κίνδυνος για την ασφάλεια.

Το Al Jazeera είναι ένα από τα λίγα διεθνή μέσα ενημέρωσης που παρέμειναν στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, μεταδίδοντας αιματηρές σκηνές αεροπορικών επιθέσεων και υπερπλήρη νοσοκομεία και κατηγορώντας το Ισραήλ για σφαγές.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Ισραήλ απειλεί επίσης να αυξήσει τις εντάσεις με το Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί το δίκτυο ενημέρωσης, τη στιγμή που η Ντόχα διαδραματίζει βασικό ρόλο στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Αντιδρούν οι δημοσιογραφικές ενώσεις
Δημοσιογραφικές οργανώσεις και ενώσεις για την ελευθερία του Τύπου καταδίκασαν την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει το Al Jazeera.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τιμ Ντόσον, δήλωσε από το Λονδίνο, ότι είναι μια εντελώς οπισθοδρομική και γελοία απόφαση, αφού το κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης είναι κάτι που κάνουν τα αυταρχικά καθεστώτα. «Το Ισραήλ καταβάλει πολλές προσπάθειες να είναι δημοκρατία και η ιδέα ότι μπορεί απλώς να κλείσει έναν διεθνή ραδιοτηλεοπτικό φορέα σημαντικής φήμης και ιστορίας είναι φρικτή», πρόσθεσε ο Ντόσον.

Πηγή: Al Jazeera