Κακοποιοί απήγαγαν και στη συνέχεια δολοφόνησαν πέντε τουρίστες στην παραλία Αγιάμπε του Ισημερινού, νομίζοντας πως είναι μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Νομπόα ανέφερε στον λογαριασμό του X ότι ένα άτομο συνελήφθη σε μια υπόθεση που καταδεικνύει ότι έμποροι ναρκωτικών «επιδιώκουν να σπείρουν τον τρόμο».

«Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να βρούμε τους άλλους», είπε ο Νομπόα. Περίπου 20 ένοπλοι συνολικά εμπλέκονται στην απαγωγή, σύμφωνα με τον διοικητή της τοπικής αστυνομίας Ρίτσαρντ Βάκα.

Ανάμεσα στην ομάδα των τουριστών, που έφτασε στο Αγιάμπε το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν έξι ενήλικες και πέντε παιδιά.

Τα θύματα υποβλήθηκαν σε «ανακρίσεις», είπε ο διοικητής Βάκα. Τα πτώματα πέντε ενηλίκων βρέθηκαν με τραύματα από σφαίρες ώρες αργότερα σε κοντινό δρόμο.

Ο αστυνομικός διοικητής τόνισαν ότι οι δράστες «προφανώς μπέρδεψαν αυτούς τους ανθρώπους νομίζοντας ότι ανήκουν σε αντίπαλη συμμορία».

Ο Νομπόα, 36 ετών, που εξελέγη τον Νοέμβριο ως ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κύμα βίας από τις 7 Ιανουαρίου, όταν από τη φυλακή της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) απέδρασε ο ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1 στον Ισημερινό, ο επικεφαλής της πιο ισχυρής συμμορίας της χώρας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο». Παραμένει ασύλληπτος ως αυτό το στάδιο.

Η απόδραση του «Φίτο» ακολουθήθηκε από εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές του Ισημερινού και έξαρση της βίας των συμμοριών στους δρόμους – εκρήξεις βομβών, δολοφονίες, ως και εισβολή μασκοφόρων ενόπλων σε τηλεοπτικό στούντιο εν μέσω εκπομπής σε απευθείας μετάδοση. Για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «πολέμου» με τις συμμορίες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.