Δεξίωση σε όλους τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που βρίσκονται στην Αθήνα για την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Oceans) παρέθεσαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι, που είναι και ο εμπνευστής της διάσκεψης για τους ωκεανούς.

Γεραπετρίτης: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες αυτού του πλανήτη, αλλά μόνο ενοικιαστές του

O υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς επισήμανε, ότι πρόκειται για μια από τις μεγάλες πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά την προστασία των ωκεανών και των νερών, «ένα ζήτημα που αποτελεί μια παγκόσμια υψηλή διακύβευση πλην όμως για τη χώρα μας αποτελεί και ζήτημα υπαρξιακό».

Επίκεντρο της δυσμενούς εξέλιξης, επέκεινα της περιβαλλοντικής κρίσης είναι η Μεσόγειος, η οποία αποτελεί το πιο «θερμό σημείο του πλανήτη με σημαντική αύξηση της στάθμης, αλλά σημαντική αύξηση και της θερμοκρασίας», ανέφερε.

«Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη χρυσή τομή μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης, ιδίως της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος», επισήμανε και προσέθεσε: «Χρέος μας, το περιβάλλον να μεταφέρεται στις επόμενες γενιές σε ένα επίπεδο επάρκειας και βιωσιμότητας πολύ υψηλό»

Η διάσκεψη, όπως υπενθύμισε, ξεκίνησε το 2014, με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και έχει φιλοξενηθεί σε όλα τα μέρη του πλανήτη

«Η υψηλή διακύβευση είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τα νερά, κυρίως για να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές εκείνο το μερίδιο που αναλογεί από το περιβαλλοντικό κεκτημένο», σημείωσε.

Επισήμανε πως στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν κυβερνήσεις, ΜΚΟ, η Κοινωνία των Πολιτών και φορείς, όλοι όσοι έχουν υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι «να παράγουμε απτά αποτελέσματα, να προβούμε σε απτές δράσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας».

Άλλωστε, στο πλαίσιο των διεθνών διασκέψεων έχουν υπάρξει πολύ συγκεκριμένες και απτές δεσμεύσεις από τα κράτη, οι οποίες αφορούν όχι μόνο πόρους που πρέπει να επενδυθούν για την προστασία περιβάλλοντος, αλλά και δεσμεύσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με ρυθμιστικά θέματα που αφορούν το περιβαλλοντικό δίκαιο και τη διεθνή περιβαλλοντική προστασία.

Τα προηγούμενα χρόνια, επισήμανε, είχαμε 2.161 δεσμεύσεις από κράτη και διεθνείς οργανισμούς, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα υπερβαίνει τα 130 δισ. δολάρια.