Περίπου 50 μεξικανοί δημοσιογράφοι διαδήλωσαν χθες Σάββατο μετά τη δολοφονία συναδέλφου τους στην πολιτεία Μορέλος.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια δολοφονία του συναδέλφου μας», τόνισαν οι δημοσιογράφοι που διαδήλωσαν στην Κουερναβάκα, πρωτεύουσα της συγκεκριμένης πολιτείας, καταγγέλλοντας «τη βία που βασιλεύει στη Μορέλος, μια πολιτεία όπου κανείς δεν είναι ασφαλής». «Η απαγωγή και η δολοφονία του Φιγκερόα αντιπροσωπεύει μια σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους.

Ο Ρομπέρτο Κάρλος Φιγκερόα Μπούστος ήταν παραγωγός της διαδικτυακής εκπομπής «Acá en El Show» που είχε 10.000 ακολούθους στο Facebook και σχολίαζε την πολιτική επικαιρότητα. Βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή μέσα στο αυτοκίνητό του, στην περιοχή Κοαχομούλκο.

Ο διεθνής οργανισμός για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης «Article 19» εξηγεί σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι ο δημοσιογράφος έπεσε θύμα απαγωγής και οι συγγενείς του έλαβαν αίτημα για καταβολή λύτρων. «Παρότι (τα λύτρα) πληρώθηκαν, βρέθηκε δολοφονημένος», συμπληρώνει.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières / RSF) γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη δολοφονία.

Την Παρασκευή, οι RSF κάλεσαν τους τρεις υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές της 2ας Ιουνίου στο Μεξικό, μιας από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τον Τύπο, να δεσμευτούν ότι σε περίπτωση που εκλεγούν θα μεριμνήσουν για την προστασία των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τους RSF, τουλάχιστον 37 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό στη διάρκεια των πεντέμισι ετών της θητείας του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.

Από το 1995, τουλάχιστον 156 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί επειδή ερευνούσαν υποθέσεις που αφορούσαν το οργανωμένο έγκλημα, την έλλειψη ασφάλειας και τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ