Οικονομία

Costamare: έσοδα πάνω από 1 δισ. δολ

Bulker Decarbonization 1288x511 tcm8 200825

Bulker Decarbonization 1288x511 tcm8 200825

Ξεπέρασαν το 1 δισ. δολ. τα έσοδα της Costamare στο εννεάμηνο του 2023, φτάνοντας τα 1,012 δισ. δολ. έναντι 848,4 εκατ. δολ. το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022. Τα κέρδη μειώθηκαν στα 276,344 εκατ. δολ έναντι 360,516 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξόδων διαχείρισης των bulk carrier. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Costamare Γρηγόρη Ζήκο, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου η εταιρεία πραγματοποίησε καθαρά κέρδη ύψους περίπου 53 εκατ. δολ., ενώ διαθέτει ρευστότητα κοντά στο 1 δισ. δολ. Στον τομέα των containerships, οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν αβέβαιες λόγω του μεγάλου βιβλίου παραγγελιών, είπε ο κ. Ζήκος, ενώ στον τομέα των πλοίων χύδην ξηρού φορτίου η εταιρεία απέκτησε τρία πλοία, ενώ πούλησε δυο μεγαλύτερης ηλικίας. Η Costamare ελέγχει έναν στόλο από 68 containerships και 59 πλοία χύδην ξηρού φορτίου.

Ανοδος λειτουργικών εξόδων

Αύξηση λειτουργικών εξόδων στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και τα δεξαμενόπλοια για το 2022 κατέγραψε ο δείκτης Moore Maritime Index (MMI), μια βάση δεδομένων που περιέχει το κόστος λειτουργίας και τα έσοδα από περισσότερα από 1.500 πλοία. Ειδικότερα στα Bulkers τo λειτουργικό κόστος αυξήθηκε από 5% έως 9% στις διάφορες κατηγορίες πλοίων, με τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 9% να αναφέρεται από τα πλοία Handysize. Στα δεξαμενόπλοια η άνοδος των λειτουργικών δαπανών ήταν μεταξύ 3% και 7%.

ABS: ο μεγαλύτερος νηογνώμονας

O αμερικανικός νηογνώμονας ABS κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των νηογνωμόνων με βάση τον αριθμό πλοίων του παγκόσμιου στόλου που έχει ταξινομημένο στην κλάση του. Οπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού John McDonald μιλώντας σε συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής του νηογνώμονα στην Ιαπωνία, ο ABS έχει ταξινομημένα στην κλάση του 11.400 περίπου πλοία συνολικής χωρητικότητας 285 εκατ. g.t.  «Η συνεργασία είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τον ναυτιλιακό κλάδο στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο McDonald. Τα μέλη της τεχνικής επιτροπής των γιαπωνέζων εφοπλιστών ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις για το διεθνές ρυθμιστικό περιβάλλον του ναυτιλιακού κλάδου.

To Top