Πολιτική

Αυγενάκης: Στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και κίνδυνοι που δεν καλύπτονταν

Αυγενάκης: Στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και κίνδυνοι που δεν καλύπτονταν

Στο νέο κανονισμό για τον ΕΛΓΑ θα περιλαμβάνονται κίνδυνοι που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους των Χανίων.

«Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται με πνεύμα δικαιοσύνης να καλύψει όλα αυτά τα λάθη. Ό,τι απαιτηθεί στην πορεία των συζητήσεων για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ορθάνοιχτη. Εδώ θα είμαστε να κάνουμε έναν κανονισμό σωστό», είπε χαρακτηριστικά.

Στο νέο κανονισμό θα περιλαμβάνονται καλύψεις για πλημμύρα, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση, υπερβολικό ψύχος, κεραυνοί, κατολίσθηση, κίνδυνοι από άγρια ζώα.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι θα τροποποιηθεί η ΚΥΑ που αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% κάτι που σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκατ. ευρώ θα ανέβει στα 10 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι συνεχίζεται η πορεία εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος των αγροτών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εντός Απριλίου θα γίνει η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ, ενώ το Πάσχα θα πιστωθούν τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα και τα 88 εκατ. ευρώ της Βασικής Ενίσχυσης που δεν είχαν απορροφηθεί.

Μιλώντας για τους ελέγχους για την αποφυγή ελληνοποιήσεων σε γάλα, κρέας, λάδι, οπωροκηπευτικά και στο μέλι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, στάθηκε στις 19 προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη – Μέλη να μεταφέρουν χρήματα από πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μη χάνονται πόροι.

To Top