Τεταμένη παραμένει η κατάσταση σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, από όπου απομάκρυνε φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του πολέμου στη Γάζα.

Επεισόδια σημειώθηκαν στα πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Νιου Χαμσάιρ, με τις συλλήψεις να ξεπερνούν συνολικά τις 2.100. 

Ένταση καταγράφεται στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ στο Παρίσι η αστυνομία μπήκε στο φημισμένο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και απομάκρυνε 70 φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Μάλιστα, έντονες συζητήσεις προκαλούν τα γεγονότα της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν κατά τη βίαιη διάλυση της κατάληψης και τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο των αστυνομικών επεμβάσεων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένας αστυνομικός από το τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) πυροβόλησε κατά λάθος με το όπλο του σε αίθουσα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια την Τρίτη, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε όπως αανέφερε το CBS News, επικαλούμενο το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ενώ για το ίδιο θέμα και η New York Post ανέφερε πως η σφαίρα από το όπλο του αστυνομικού κατέληξε σε τοίχο λίγα μέτρα μακριά, επικαλούμενη ανακοίνωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Ο αστυνομικός, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε, πλησίαζε σε ένα οδόφραγμα στον πρώτο όροφο του κτιρίου Χαμιλτον όταν το όπλο του, το οποίο χρησιμοποιύσε σαν φακό, εκπυρσοκρότησε, ανέφερε η αστυνομία. Ο πυροβολισμός καταγράφηκε στην κάμερα σώματος του αστυνομικού, η οποία παραδόθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Το φοιτητικό κίνημα εξαπλώνεται σε τουλάχιστον 21 αμερικανικές Πολιτείες, παρά τις αστυνομικές παρεμβάσεις και τις μαζικές συλλήψεις που ξεπερνούν πλέον τις 2100 από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 18 Απριλίου, καθώς οι διαδηλωτές καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του για τον πόλεμο στη Γάζα.

Μετά από μέρες επικρίσεων και πιέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπασε την Πέμπτη τη σιωπή του, αναγνωρίζοντας στους διαδηλωτές το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, καταδικάζοντας όμως τη βία.

«Υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά όχι το δικαίωμα στην πρόκληση χάους. Υπάρχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Στην αποφοίτηση. Δεν υπάρχει χώρος για ρητορική μίσους, για οποιαδήποτε πράξη βίας, για αντισημιτική ισλαμοφοβία ή διακρίσεις» είπε μεταξύ άλλων ο Τζο Μπάιντεν.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων πάντως παραμένουν κι άλλες χώρες. Στη Γαλλία η αστυνομία απομάκρυνε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις περίπου 70 φοιτητές που είχαν καταλάβει το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι.

Στο Μεξικό εκατοντάδες φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιo, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στο αμερικανικό κίνημα.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε Πανεπιστήμια στον Καναδά και την Αυστραλίας, αλλά και στη Βρετανία, την Ελβετία και την Ισπανία