Οικονομία

Απέλυσε το προσωπικό ανάπτυξης ταχυφορτιστών ο Ιλον Μασκ

teslasuperchargerstation

teslasuperchargerstation

Σε μια απροσδόκητη – όπως το συνηθίζει – κίνηση προχώρησε ο Ιλον Μασκ, απολύοντας σχεδόν όλο το προσωπικό στο τμήμα ανάπτυξης γρήγορων φορτιστών της Tesla. Πρόκειται για κίνηση που εξέπληξε όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τις αγορές καθώς και αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες έχουν συμφωνία με την Tesla για να χρησιμοποιούνται κοινοί δημόσιοι φορτιστές. Τέτοιες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι μεταξύ άλλων η General Motors και η Ford.

Ο Μασκ έπαυσε σχεδόν ολόκληρο το τμήμα των γρήγορων αυτών φορτιστών, γνωστών ως Superchargers, το οποίο ειδικά στις ΗΠΑ το αξιοποιούν κατόπιν συμφωνίας σχεδόν όλοι όσοι οδηγούν ηλεκτρικό όχημα, ανεξαρτήτως κατασκευαστή.

Η απόφαση να τερματιστεί η λειτουργία του τμήματος των σχεδόν 500 ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριάς του Ρεμπέκα Τινούτσι και του επικεφαλής ανάπτυξης νέων προϊόντων Ντάνιελ Χο, φέρεται ότι ελήφθη από τον Μασκ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για επιπλέον περικοπές από τις απολύσεις του 10% του συνολικού προσωπικού της εταιρείας. Η Tesla απασχολεί παγκοσμίως περίπου 140.000 άτομα.

Παράγοντες του κλάδου που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή έκπληξη του Μασκ θα επιβραδύνει τώρα την ανάπτυξη του δικτύου γρήγορων φορτιστών. Τέτοια δίκτυα είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων, τις προσπάθειες από τις εταιρείες για την πώληση περισσότερων τέτοιων οχημάτων και την υλοποίηση σχεδίων των κυβερνήσεων για την πράσινη μετάβαση.

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι τώρα η Tesla μπορεί να επαναπροσλάβει μερικά από τα άτομα αυτά, προκειμένου να συνεχίσουν να συντηρούν και να λειτουργούν το υπάρχον δίκτυο. Το δίκτυο αυτό όμως σε κάθε περίπτωση σταματά να αναπτύσσεται με τους μέχρι τώρα ρυθμούς.

Το εσωτερικό σημείωμα

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ενέργειες καθιστούν σαφές ότι πρέπει να είμαστε απολύτως σκληροί όσον αφορά τον αριθμό εργαζομένων και τη μείωση του κόστους» έγραψε ο Μασκ στο εσωτερικό σημείωμα, το οποίο παρουσιάστηκε στον ιστότοπο The Information και στη συνέχεια σε άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ενώ κάποια στελέχη το παίρνουν αυτό στα σοβαρά, οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό ακόμη» φέρεται ότι ανέφερε ακόμη το σημείωμα.

Ορισμένα στελέχη του κλάδου και αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Μασκ θα μπορούσε να προχωρά στη διάλυση του συγκεκριμένου τμήματος αλλάζοντας την υπάρχουσα οργάνωση για τους φορτιστές Supercharger, προκειμένου να δημιουργήσει μια πιο ευέλικτη και με μικρότερο κόστος αντίστοιχη ομάδα για να «τρέχει» αυτές τις λειτουργίες και τεχνολογίες.

Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος πάντως ανέφερε πριν από λίγες μόνο ημέρες σε ενημέρωση αναλυτών ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Αναλυτές που μίλησαν στο Reuters εξέφραζαν την εκτίμηση ότι πλέον όλα είναι στο τραπέζι και πως ο Μασκ προσπαθεί να στείλει ξεκάθαρο σήμα στο εσωτερικό της εταιρείας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Tesla. Ανάμεσα στα μηνύματα που φαίνεται ότι θέλει να στείλει είναι και πως πρέπει να μειωθούν σημαντικά κάποια κόστη.

Η Tesla την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε χαμηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας την πρώτη τριμηνιαία πτώση των εσόδων της από το 2021 και μετά. Επίσης οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει περίπου 20% φέτος.

Στην Κίνα που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας μετά τις ΗΠΑ και την οποία επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά ο Μασκ το Σαββατοκύριακο, η Tesla έχει περισσότερους από 1.350 σταθμούς φορτιστών Supercharger, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Βασικός λόγος της επίσκεψης του Μασκ στην Κίνα ήταν συμφωνία για να επιτραπεί εκεί στην εταιρεία η ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.

To Top