Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «αντισημιτική ενέργεια» την πυρπόληση μιας συναγωγής στη Ρουέν σήμερα το πρωί από ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Πρόκειται για μια «αντισημιτική ενέργεια, μια επίθεση σε έναν τόπο ιερό για τη Δημοκρατία», που «μας επηρεάζει όλους έντονα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουέν, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη, απεχθή» βία κατά των Εβραίων της Γαλλίας.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως ο άνδρας, φερόμενος δράστης της επίθεσης, ήταν αλγερινής καταγωγής. «Το άτομο που πυρπόλησε τη συναγωγή στη Ρουέν δεν ήταν Γάλλος, ήταν αλγερινής καταγωγής», ανέφερε ο Νταρμανέν.

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται 130 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού, όπως έγραψε ο υπουργός στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο δήμαρχος της Ρουέν δήλωσε ότι η πόλη αυτή της Νορμανδίας είναι συγκλονισμένη.

«Δεν είναι μόνο η εβραϊκή κοινότητα που πλήττεται. Είναι ολόκληρη η πόλη της Ρουέν που πληγώνεται και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ», πρόσθεσε ο Νικολά Μαγιέ-Ροσινιόλ στο X διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα πλην του δράστη.

Το 2016 η πόλη συγκλονίστηκε από επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε αργότερα το Ισλαμικό Κράτος, στην οποία ένας ιερέας σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη διάρκεια λειτουργίας στην πόλη Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, στα περίχωρα της Ρουέν.

Σχετικά με τη σημερινή υπόθεση ξεκίνησαν δύο ξεχωριστές έρευνες–μια για την φωτιά στη συναγωγή και μια άλλη για τις συνθήκες θανάτου του προσώπου που σκοτώθηκε από τα αστυνομικά πυρά– , είπαν οι εισαγγελικές αρχές της Ρουέν.

Η δεύτερη έρευνα γίνεται αυτόματα από το γραφείο του επιθεωρητή της γαλλικής αστυνομίας όποτε ένα πρόσωπο σκοτώνεται από την αστυνομία.

Ο δράστης του σημερινού περιστατικού απείλησε αστυνομικό με μαχαίρι, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του όπλο, είπε ο εισαγγελέας της Ρουέν.

Ερωτηθείσα από το AFP, η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία απάντησε ότι επί του παρόντος εξετάζει αν θα αναλάβει την υπόθεση.

Η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα από όλες τις χώρες–μετά το Ισραήλ και τις ΗΠΑ–καθώς και την μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που ακολούθησαν στη Λωρίδα της Γάζας υπάρχει ένταση στη Γαλλία.

Η Γαλλία επλήγη το 2015 από ένα κύμα ισλαμιστικών επιθέσεων που είχαν επίσης και ισραηλινούς στόχους. Έχουν σημειωθεί μεμονωμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ η χώρα θα φιλοξενήσει τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε δύο μήνες.

«Η απόπειρα πυρπόλησης μιας συναγωγής είναι απόπειρα εκφοβισμού όλων των εβραίων. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να επιβληθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στους εβαρίους της χώρας μας. Η καταπολέμηση του αντισημιτισμού σημαίνει υπεράσπιση της Δημοκρατίας», σχολίασε στο Χ ο Γιόναθαν Άρφι, πρόεδρος του CRIF (Συμβούλιο Εκπροσώπων Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία).

Πηγή: ΑΠΕ