Η πολιτική του αφοπλισμού φέρεται να αποτελεί παρελθόν από το 2023, γιατί οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο σημείωσαν ρεκόρ, καθώς όλος ο πλανήτης αγοράζει όπλα και δεν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στο παρελθόν.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) επικαιροποίησε τη βάση δεδομένων του για τις στρατιωτικές δαπάνες για το 2023, αναφέροντας ότι από τη Λατινική Αμερική, μέχρι και την Υποσαχάρια Αφρική ή την Ασία, δεν υπάρχει χώρα που να μην αγοράζει πολεμικό εξοπλισμό.

Την πεντάδα με τα κράτη που αγοράζουν τα περισσότερα όπλα αποτελούν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα βρίσκεται στη 37η θέση, ενώ έκπληξη αποτελεί το Κονγκό που μπορεί να μην έχει δώσει πολλά χρήματα, αλλά πλήρωσε υπερβολικά σε σχέση με το ΑΕΠ του.

Ανησυχία για την εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ – Η θέση της Ελλάδας 2

Ο Xiao Liang, ερευνητής στο πρόγραμμα στρατιωτικών δαπανών και παραγωγής όπλων του SIPRI, δήλωσε στην Deutsche Welle πως «η ίδια η αύξηση δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αλλά είναι η κλίμακα και το εύρος της… Όσον αφορά την παγκόσμια τάση, αν οι τρέχουσες συγκρούσεις και εντάσεις συνεχιστούν, θα δούμε πιθανώς μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στρατιωτικές δαπάνες αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου και τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν νέες συνθήκες, ώστε να μην παρεκτραπεί η κατάσταση και τα όπλα πέσουν σε λάθος χέρια.