Fetching weather...

«Αν φύγουν οι Αμερικανοί, καταστρεφόμαστε» – Ο φόβος των Γερμανών για την τύχη της αεροπορικής βάσης στο Ράμσταϊν

«Αν φύγουν οι Αμερικανοί, καταστρεφόμαστε» – Ο φόβος των Γερμανών για την τύχη της αεροπορικής βάσης στο Ράμσταϊν

Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τις δηλώσεις της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και του ίδιου του αμερικανού προέδρου στο πλαίσιο των κολοσσιαίων αλλαγών που συντελούνται στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο Ράμσταϊν, της νοτιοδυτικής Γερμανίας, οι κάτοικοι κυριολεκτικά αγωνιούν.

Το μέλλον της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι πλέον υπό πλήρη επανεξέταση από τη νέα κυβέρνηση, και μία πιθανή αποχώρηση της υπερδύναμης από την νατοϊκή αεροπορική βάση, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την τοπική -και όχι μόνο- οικονομία.

Για δεκαετίες, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν συνηθίσει τον εκκωφαντικό θόρυβο των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά παράλληλα έχουν αναπτύξει στενούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τους περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους που ζουν εκεί σήμερα.

«Αυτοί είναι η οικονομία εδώ», λέει ο Αντρέας Χάουσμαν, ιδιοκτήτης του Hotel America, όπου υπολογίζει ότι τα δύο τρίτα των πελατών του προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κάθε τεχνίτης, κάθε υδραυλικός, κάθε εταιρεία βαφής, κάθε μικρή επιχείρηση, ακόμη και φούρνοι, εταιρείες ταξί – όλοι εξαρτώνται έμμεσα από την αεροπορική βάση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Αν αποχωρήσουν από εδώ, η κοινωνία μας θα καταρρεύσει οικονομικά», προειδοποίησε.

Αμερικανικές βάσεις και το νέο δόγμα των ΗΠΑ

Πολλοί Γερμανοί αισθάνονται ευγνωμοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστώντας τη νεαρή γερμανική δημοκρατία στρατηγική τοποθεσία για τις βάσεις του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Fortune, η αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στην Ευρώπη προκαλεί σοκ, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη επ’ αόριστον.

Ο Χάουσμαν παραδέχτηκε ότι ένιωσε σοκ βλέποντας τη διαμάχη στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ και ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αντιπαρατέθηκαν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Νόμιζα ότι ήταν ψεύτικο, σαν να το είχαν φτιάξει με τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο», σχολίασε, αν και συμφωνεί με την ανάγκη της διπλωματίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια πόλη μέσα στην πόλη

Το σοκ για την αλλαγή των διατλαντικών σχέσεων είναι έντονο στο Ράμσταϊν, όπου πολλοί κάτοικοι ζουν δίπλα-δίπλα με Αμερικανούς στρατιώτες και τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες.

«Γνώρισα τον πρώην σύζυγό μου τυχαία στον δρόμο, εδώ στο Ράμσταϊν», λέει η Σβένια Μίλερ, 42 ετών, κοινωνική λειτουργός.

Η ίδια, που έχει δύο παιδιά με έναν Αμερικανό στρατιώτη που τώρα υπηρετεί στις ΗΠΑ, σημειώνει ότι η παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή είναι σημαντική. «Είναι φιλικοί, ανοιχτοί άνθρωποι και αποτελούν βασικούς πελάτες για τα πάντα, από ακίνητα μέχρι στούντιο νυχιών», προσθέτει. «Αν έφευγαν, το Ράμσταϊν θα χρεοκοπούσε».

Κάποιοι θεωρούν ότι η αυξημένη ασφάλεια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχει περιορίσει τις κοινωνικές επαφές μεταξύ των Αμερικανών και των ντόπιων, καθώς οι στρατιωτικοί περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στη βάση, η οποία λειτουργεί σαν μια πόλη από μόνη της.

«Οι στρατιωτικοί τείνουν να αποσύρονται, να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους και να κάνουν εκδρομές, χωρίς να είναι τόσο παρόντες έξω, στην τοπική κοινότητα», σημειώνει ο Ντέιβιντ Σιράκοφ, επικεφαλής της Διατλαντικής Ακαδημίας στο Καϊζερσλάουτερν.

Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί δαπανούν περίπου 1,4 δισ. ευρώ ετησίως στη τοπική οικονομία, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της περιοχής.

Η επικεφαλής του Επιμελητηρίου, Βερόνικα Πόμερ, τόνισε ότι πολλές επιχειρήσεις βασίζονται στους Αμερικανούς πελάτες τους, όπως οι μεταφορικές εταιρείες, και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

«Ένα ενδεχόμενο αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων θα δημιουργούσε αναμφίβολα ένα μεγάλο οικονομικό κενό», προειδοποίησε.

Το μέλλον των αμερικανικών βάσεων στην Ευρώπη

Μετά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Φρίντριχ Μερτς, πιθανός επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει σταδιακά να ανεξαρτητοποιηθεί από την αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα.

Ωστόσο, ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Ουάσινγκτον θα αποσύρει πραγματικά τις δυνάμεις της, ειδικά από μια κομβική βάση όπως το Ράμσταϊν.

«Μια απότομη απόσυρση θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια», τονίζει ο Σιράκοφ, υπογραμμίζοντας ότι η βάση στο Ράμσταϊν επιτρέπει στις ΗΠΑ να προβάλλουν στρατιωτική ισχύ σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, όπου ανταγωνίζονται με την Κίνα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και χρόνια αμφιβολίες για την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τον Μάνφρεντ Πίστσκε, 82 ετών, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η πιθανότητα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων είναι μια σοβαρή απειλή.

Παρόλα αυτά, εκφράζει κατανόηση για την απαίτηση του Τραμπ να αυξήσουν οι Ευρωπαίοι τις αμυντικές τους δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Αν είσαι φίλος, πρέπει να μοιράζεσαι το κόστος», σημείωσε.

Διαβάστε Σχετικά