Οι ημέρες που διανύουμε, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας μας, κουβαλούν μέσα τους μια αίσθηση ελπίδας.

Ότι μέσα στις δυσκολίες, μέσα στην τόση αδικία που υπάρχει στον κόσμο, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που θα πιστεύουν στην προσφορά και στο νοιάξιμο. Μέσα από τα χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα που φωτίζονται από τα κεριά, βλέπουμε την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, είναι μέρες που σκεφτόμαστε εκείνους που μέσα στις προκλήσεις της καθημερινότητας δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα.

Παιδιά που μεγαλώνουν απότομα και κουβαλούν ευθύνες ενηλίκων, μητέρες που αγωνιούν για την επιβίωση των παιδιών τους, κοινότητες ολόκληρες που χάνουν τα πάντα εξαιτίας συρράξεων ή ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ζήσουν στο περιθώριο. Μέσα από τη συμβολή του καθένα μας, μπορεί το φως της ελπίδας να φτάσει και να φωτίσει και τις δικές τους ζωές. Με το Πρόγραμμα Αναδοχής της ActionAid, οι άνθρωποι που παλεύουν για την επιβίωσή τους αποκτούν τις ευκαιρίες που δικαιούνται ώστε να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως ο 14χρονος Gafaru από την Γκάνα που μεγάλωσε με τους παππούδες του σε πολύ δύσκολες συνθήκες και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο και να φροντίζει τα ζώα της οικογένειας. Με την παρέμβαση και τη στήριξη της ActionAid, ο Gafaru επέστρεψε στο σχολείο και μελετά σκληρά για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να γίνει νοσοκόμος και να μπορεί να προσφέρει με τη σειρά του και να φροντίζει όσους έχουν ανάγκη.

Όπως δηλώνει και ο δάσκαλός του, «παρόλο που δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα βιβλία, παρόλο που έχει μόνο μια αλλαξιά σχολικής ποδιάς και ένα μόνο ζευγάρι σανδάλια, έχει μεγάλη λαχτάρα για μάθηση. Έχει πολύ καλή προοπτική και με την απαραίτητη στήριξη θα αριστεύσει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες». Αυτή τη στήριξη του προσφέρουν οι Ανάδοχοι της ActionAid-μια μικρή προσφορά με μεγάλη δύναμη.

ActionAid: Το φως της ελπίδας ταξιδεύει παντού μέσα από την αλληλεγγύη 2

Παρόμοια ιστορία έχει να μας αφηγηθεί η 13χρονη Noor από το Νεπάλ, μια ακόμα περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ανισότητες. Εκεί, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση είναι περιορισμένες, ειδικά αν είσαι κορίτσι. Η Noor είχε δει τις δυο μεγαλύτερες αδερφές της να σταματούν το σχολείο για να μείνουν σπίτι και να ασχολούνται με τις οικιακές υποχρεώσεις και δεν ήθελε να ακολουθήσει τον δρόμο τους.

Είχε όνειρα να σπουδάσει και να χτίσει μια καλύτερη ζωή. Και μέσα από την ομάδα παιδιών της ActionAid έμαθε ότι είχε και το δικαίωμα να την διεκδικήσει.

«Είναι πού λυπηρό να βλέπεις τα κορίτσια να μην μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους λόγω της φτώχειας. Τα νιώθω απόλυτα και θυμάμαι τον δικό μου αγώνα να εκφράσω τις ανάγκες και τις επιθυμίες μου πριν από μερικά χρόνια. Χάρη στην ActionAid, απέκτησα την ικανότητα να μπορώ να βγαίνω μπροστά και να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, αλλά και να παρακινώ και να στηρίζω και τους άλλους να κάνουν το ίδιο. Έγινα πιο δυνατή και τώρα έχω σκοπό να ενδυναμώνω και άλλα
κορίτσια σαν εμένα στην κοινότητά μου», δηλώνει αποφασισμένη η Noor.

Οι ιστορίες του Gafaru και της Noor δεν αποτελούν εξαιρέσεις. Είναι μια κανονικότητα σε πολλές περιοχές του κόσμου, όπου το μέλλον φαντάζει σκοτεινό. Ωστόσο, η αλληλεγγύη και ο αγώνας να ανατραπεί αυτή η κανονικότητα δεν είναι επίσης μια φωτεινή εξαίρεση. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που συνδράμουν ώστε αυτές οι ιστορίες να έχουν θετική κατάληξη, ώστε αυτές οι ιστορίες να αποτελέσουν κάποια στιγμή εξαίρεση.

Και όσο η αλυσίδα της αλληλεγγύης μεγαλώνει, τόσο πιο μακριά φτάνει το φως της ελπίδας. Αυτές τις ημέρες, στα φωτισμένα από τα κεριά της ελπίδας πρόσωπα των παιδιών ας δούμε όλα τα παιδικά χαμόγελα του κόσμου που μπορούν να ονειρεύονται ένα πιο φωτεινό αύριο!

Δες εδώ πώς μπορείς κι εσύ να προσφέρεις ένα πιο φωτεινό μέλλον στα παιδιά που
σε χρειάζονται: https://bit.ly/actionaidgr