Στην Κύπρο έφτασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έγινε δεκτός από τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή διανύει τη 10η ημέρα του. Στην Κύπρο έφθασε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για την τριμερή συνάντηση των ηγετών.
Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πάφου, όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ λίγο αργότερα έφτασε και ο Γάλλος πρόεδρος.
Η στιγμή της άφιξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο pic.twitter.com/Ar2Ae3yixS
— Sigmalive (@Sigmalivecom) March 9, 2026
Όλοι τους κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου θα γίνει η συνάντηση.
Μετά και την τριμερή συνάντηση, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιθεωρήσουν τα αεροσκάφη F-16 που βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Πάφου.
Νωρίτερα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι ανέπτυξε έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 και συστήματα αεράμυνας στα κατεχόμενα της Κύπρου, «στο πλαίσιο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της προστασίας των στρατηγικών εγκαταστάσεων στην περιοχή».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Άγκυρα είναι έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο».
Στις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης λίγες ώρες πριν από την τριμερή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Πάφο, τόνισε ακόμα πως «η ασφάλεια της Κύπρου είναι ευθύνη και της Ευρώπης, συλλογική ευθύνη της ΕΕ».
«Ό,τι και να φέρουν στην Κύπρο, η Τουρκία δεν παύει να είναι κατοχική δύναμη», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου, σχολιάζοντας την άφιξη τουρκικών F-16 στα κατεχόμενα.













